Postavite nam pitanje:
Posetite nas: Sremskih Boraca 2E, Beograd, Zemun - Srbija

16/11/2020

razmak dr vorobjev

Predoziranje metamfetaminom je vrlo moguće. Droga se brzo proizvodi od visoko dostupnih hemikalija, što je dovelo do njegove globalne zloupotrebe. Pored toga, kod korisnika koji je uzimaju prvi put može doći do predoziranja jer je lako uzeti velike količine ove droge. Zbog predoziranja, može doći do povećanog broja otkucaja srca, visokog krvnog pritiska i telesne temperature. Kasnije to može izazvati moždani udar, srčani udar i smrt.

Međutim, postoje dobre vesti o ovom stanju. Proces nazvan detoksikacija od metamfetamina koristan je onima koji imaju problema sa zavisnošću. Pošto predoziranje metom može imati negativne mentalne i fizičke efekte, kretanje putem lečenja je veoma korisno. I hronična i kratkoročna zavisnost od meta mogu izazvati kratkoročne i dugoročne efekte. Iz ovog članka ćete znati više o metu, simptomima, načinu izvođenja tretmana i još mnogo toga.

Šta je met i predoziranje metom?

Met je vrlo adiktivan stimulans centralnog nervnog sistema koji kod korisnika proizvodi efekte slične metilfenidatu. Može izazvati zavisnost nakon samo jedne upotrebe. Drugi ulični nazivi za met su spid, led ili kristal.

Image of Crystal Meth

Velika količina distribuiranog meta dolazi iz ilegalnog uvoza i laboratorija. U većini slučajeva proizvod se kuva na „šporetima“ ili u kućnim laboratorijama niskog standarda. Postoje i druga mesta na kojima nekvalifikovane osobe proizvode ovu drogu, ponekad visokokvalitetnim alatima. Jedan od glavnih sastojaka metamfetamina je pseudoefedrin ili efedrin koji se nalaze u lekovima protiv prehlade i kašlja.

Zašto met deluje već sa jednom upotrebom?

Dejstvo izaziva nalet dopamina iz same droge. Dopamin je hemijska supstanca u mozgu koja deluje tako što izazove osećaj zadovoljstva, zadržavanje memorije, obradu nagrada i još mnogo toga. Dakle, nalet ove hemikalije dovodi do toga da ljudi koriste drogu kako bi održali te pojačane funkcije. Imajte na umu da met daje ovu hemikaliju u neprirodnim količinama.

Metamfetamin farmaceutskog kvaliteta je dozvoljen za upotrebu kod odraslih sa ADHD-om ili gojaznošću. Međutim, stručnjaci retko prepisuju lek, jer je mogućnost zloupotrebe velika, a postoje i druge dostupne mogućnosti. Jedan od značajnih efekata meta je taj što korisnici imaju tendenciju da ga koriste u većim dozama zbog povećanja nivoa tolerancije. Stoga se mogu predozirati, što nanosi štetu telesnim sistemima.

Simptomi i znaci predoziranja metom

Možete ćete primetiti određene znake kod sebe ili kod nekoga drugog kada postoji problem intoksikacije ili predoziranja metom. Neki od njih su češći od drugih. Međutim, trebalo bi da znate da ovaj lek deluje tako što podiže nivo aktivnosti neurotransmitera u mozgu.

Dugoročni efekti akumulacije meta u telu

Upotreba meta može prouzrokovati povećanje serotonina, norepinefrina i, kao što je već pomenuto, dopamina u mozgu. Kada se poveća nivo aktivnosti moždanih neurotransmitera, to dovodi do brzog poboljšanja raspoloženja i pojačanja energije. Imajte na umu da su simptomi predoziranja metom slični kratkoročnim efektima meta. Evo nekih znakova i simptoma koji se javljaju zbog predoziranja:

Br ZNAKOVI I SIMPTOMI
1. Moždani udar
2. Otkazivanje bubrega
3. Paranoja
4. Otežano disanje
5. Bolovi u grudima
6. Visok krvni pritisak
7. Bol u stomaku
8. Izmenjeno mentalno stanje
9. Anksioznost
10. Brz, usporen ili nepravilan rad srca
11. Srčani udar
12. Visoka telesna temperatura
13. Gubitak kilograma
14. Osteoporoza

 

Kada dođe do predoziranja metom, izmenjeno mentalno stanje može uključivati i razdražljivost, samoubilačke misli i psihotične epizode. Ponekad korisnik može imati napade ili pasti u komu. Kod hroničnog predoziranja metom, koje se javlja usled dugotrajne upotrebe, simptomi predoziranja metamfetaminom uključuju anksioznost, ozbiljne poremećaje spavanja, nasilne ispade i ekstremne promene raspoloženja.

Ako primetite ove simptome kod sebe ili kod voljene osobe, možete dobiti pomoć da biste se izborili sa tim >>>

Kratkoročni i dugoročni efekti metamfetamina

Postoji nekoliko kratkoročnih i dugoročnih efekata metamfetamina koje bi trebalo da znate. U većini slučajeva, kada se ovaj lek puši ili ubrizgava, on povećava krvni pritisak i brzinu otkucaja srca, što indukuje moždane neurotransmitere. Međutim, kada se metamfetamin ušmrka, stvara euforični osećaj. U međuvremenu, njegov efekat kada se ušmrka razlikuje se od onoga što se dešava kada se ubrizga ili puši.

Kod ušmrkavanja, ne dolazi do naleta. Kada postoji „nalet“, neželjeni efekti metamfetamina mogu trajati čak osam do dvadeset i četiri sata. Jedan od značajnih uticaja upotrebe meta je koliko dugo korisnici ne spavaju. Često se suočavaju sa ozbiljnim poremećajima spavanja zbog kojih su budni nekoliko dana. U nekim prilikama nesanica može biti posledica bindžovanja i drugih stimulativnih efekata. Evo tabele koja prikazuje efekte meta:

Br. KRATKOROČNI EFEKTI META DUGOROČNI EFEKTI META
1. Smanjen apetit Oštećenje mozga
2. Euforija i nalet Oštećenje jetre
3. Hipertermija Bolest pluća
4. Ubrzano disanje Oštećenje bubrega
5. Povećana aktivnost i budnost Razdražljivost
6. Ubrzan ili nepravilan rada srca Depresija
7. Pojačana pažnja i smanjeni osećaj umora Gubitak memorije

 

Dugoročni efekti mogu potrajati i nakon prestanka uzimanja leka. Pored toga, upotreba ovog leka može prouzrokovati povećani rizik od hepatitisa B, HIV-a, hepatitisa C i drugih bolesti koje se prenose krvlju. Zašto se to javlja? U većini slučajeva korisnici meta dele igle sa drugima, što ih izlaže virusnim infekcijama.

Kako metamfetamin uzrokuje zavisnost

Korisnici metamfetamina imaju visok rizik od zavisnosti. Zavisnost od meta javlja se kada korisnici moraju kontinuirano da povećavaju unos meta da bi postigli stanje intoksikacije. Ovo se javlja zbog ponovljene upotrebe leka, što povećava toleranciju. U ovoj fazi, korisnik je na ivici predoziranja zbog velike količine unetog meta.

Ponekad zavisnici imaju tendenciju da kombinuju ovaj lek sa drugim supstancama da bi smanjili toleranciju i ostali intoksikovani. Primeri opasnih i uobičajenih supstanci koje se ne smeju mešati sa metam uključuju alkohol, heroin i GHB.

Lečenje zavisnosti od metamfetamina

Srećom, postoje legitimni načini za pomoć zavisnicima od metamfetamina. Sa ovim sredstvima, kod korisnika se registruje relativno visoka stopa oporavka. Prema Nacionalnom institutu za zloupotrebu droga (NIH), bihevioralna terapija, individualno i porodično savetovanje su efikasni načini lečenja zavisnosti od meta. Evo i nekih drugih metoda lečenja:

Detoksikacija

U slučajevima zavisnosti od metamfetamina, ovaj korak može biti veoma važan. Za ovaj proces uvek postoje određeni centri. Na tim lokacijama postoji stručno medicinsko osoblje koje nadgleda i leči pacijente kada pokazuju simptome krize, pomažući im da prođu kroz proces čišćenja tela terapijom i postignu fiziološko i psihološko stanje u kojem pacijent ne oseća potrebu za lekom. Intenzitet procesa detoksikacije zavisi od nivoa zavisnosti pacijenta.

Ambulantno lečenje

U ovom postupku, pojedinac se podvrgava terapiji jednom, dva puta ili više nedeljno. Ovaj proces se odvija u dobro strukturiranom medicinskom i psihološkom okruženju, ali ne zahteva boravljenje u ustanovi. Ova vrsta pomoći u zavisnosti od meta je odlična za osobe sa manje ozbiljnim nivoom zavisnosti. Drugim rečima, korisno je za one koji su možda nedavno završili bolničko lečenje ili dugo održali trezvenost.

Zaključak

Nažalost, predoziranje metamfetaminom se javlja kod velikog procenta ljudi. Postoji nekoliko znakova i simptoma predoziranja metom koji su vrlo primetni. Ključno je potražiti pomoć nakon što primetite trenutne posledice upotrebe meta. Primeri standardnih metoda lečenja su ambulantno lečenje ili bolnička terapija i detoksikacija.

Obratite se specijalisti da biste saznali koji program detoksikacije kod predoziranja metom će vam odgovarati >>>

Objavljeno 16/11/2020
Tim Dr Vorobjev Klinike

Podelite ovaj članak:

Poslednje sa našeg bloga

razmak dr vorobjev

Apstinencijalna Kriza i Detoksikacija od Oksikodona

Mogući neželjeni efekti oksikodonaSimptomi apstinencijalne krize od oksikodonaKoliko traje apstinencijalna kriza od oksikodona?Šta je detoksikacija od oksikodona i kako se

Lečenje Zavisnosti od Oksikodona

Šta je oksikodon i zašto izaziva zavisnost?Farmaceutski i sleng izrazi za oksikodonZnaci i simptomi zavisnosti od oksikodonaKratkoročni i dugoročni efekti

Call Now Button