Postavite nam pitanje:
Posetite nas: Sremskih Boraca 2E, Beograd, Zemun - Srbija

26/08/2019

razmak dr vorobjev

Opsesivna želja za kockom se predstavlja kao nesposobnost kontrole nagona. Osobe koje razviju problem sa kockom postaju sklone impulsivnom ponašanju, gde se gotovo po automatizmu okreću kocki kao glavnom izvoru zabave. Uživanje u ovoj pogubnoj navici vremenom postaje jedini beg od stresa svakodnevice.

Razlozi razvijanja zavisnosti su brojni i uključuju i genetske, socijalne i psihološke faktore. Istraživanja su pokazala da su muškarci skloniji razvijanju ove vrste oboljenja, kao i da se zavisnost kod žena najčešće javlja u nešto kasnijem periodu života.

Kocka je problem porodiceNezadovoljstvo trenutnim finansijskim stanjem i šansa za lakom zaradom su motivi usled kojih se mladi ljudi okreću kocki. Nažalost, sudeći po mnogim primerima iz prakse, ta priča gotovo nikada nema srećan završetak. Ukoliko se nastavi sa kockom, dobici vremenom postaju manje bitni, a potraga za uzbuđenjima postaje glavni razlog vraćanja ovoj pogubnoj navici.

Naravno, kako dani prolaze, ulozi se uvećavaju, a samim tim i finansijski gubici postaju sve primetniji. Kao i u slučaju zavisnosti od psihoaktivnih supstanci, problemi sa kockom su progresivne prirode. Postavlja se pitanje, kako prestati sa kockom kada svako sledeće igranje uvlači osobu dublje u kandže zavisnosti.

Uticaj kockanja na porodicu

Zavisnost od kocke pogađe ljude svih uzrasta i staleža. Teško je navesti situaciju u kojoj se javljaju najveće posledice po život pojedinca. Mladi roditelji su svakako jedna od najugroženijih demografskih grupa.

Roditelji koji imaju problem sa kockom postepeno zanemaruju svoje obaveze, a tada najviše pate ostali članovi domaćinstva. Finansijski gubici su samo deo priče. Kockari su skloni impulsivnim ispadima, a usled stalnog stresa u kom žive, postaju skloniji agresivnom ponašanju koje može eskalirati u fizičko nasilje.

Kocka je problem porodiceNe treba ni pominjati da je ostvarivanje harmoničnih porodičnih odnosa u takvim uslovima nemoguće. Uz gubitak poverenja i velike finansijske gubitke, svađe postaju stvar svakodnevice. Nakon kockanja, pojedinci neretko osećaju krivicu, ali jednostavno nisu u stanju da se izbore sa sopstvenim nagonima koji imaju prevlast nad voljnim momentom.

Budne noći provedene u kockarnicama svakako utiču na sve sfere života, a razlika se trenutno možda i najviše primećuje u drastičnom padu produktivnosti na poslu. Situacija se dodatno pogoršava ukoliko dođe do gubitka posla, čime finansijski problemi samo postaju još teži. Tada kocka može predstavljati jedini izvor prihoda, pa postaje praktično nemoguće prestati sa ovom aktivnošću.

Neka kocka bude prošlost za vas!

Zakažite besplatne konsultacije i obrazložite nam Vaš problem!

Kocka i psihička oboljenja

Kako prestati sa kockom, kada ona predstavlja beg od teške realnosti i šansu za vraćanjem dugova? U situaciji kada je euforija koju kocka donosi jedini izvor radosti, izuzetno je teško najednom prestati sa ovom navikom i okrenuti se zdravom životu.

Psihička oboljenja, kao što su depresija, paranoja i psihoze mogu se javiti kao pratilac zavisnosti od kocke. Ipak, usled porasta adrenalina koji se javlja tokom kockanja, neželjeni simptomi se na kratko potiskuju, što motiviše osobu da razvije negativne šablone ponašanja koje je kasnije nemoguće obustaviti.

Nažalost, ovo kratkotrajno rešenje čini više štete nego koristi. Čim nalet energije splasne, depresija i druga oboljenja vraćaju se još izraženija nego ranije. Javljaju se nesnosne glavobolje i poremećaji spavanja koji otežavaju svakodnevni život. U takvim uslovima, nemoguće je posvetiti se postizanju potpunog oporavka.

Kako pomoći osobi koja ima problem sa zavisnošću od kocke?

Kockari su osobe sklone manipulativnom ponašanju. Najčešće lažu njihove najmilije i spremni su na sve, samo da bi utolili svoju potrebu za postizanjem novih uzbuđenja. Iako članovi porodice vremenom gube poverenje u zavisnika, određena doza optimizma po pitanju oporavka uvek postoji. Ipak, ukoliko se zavisniku pruži puno poverenje, stvari mogu iznova krenuti po zlu.

Traga se za „poslednjim“ velikim dobitkom, kojim bi se vratili svi prethodni dugovi. Nažalost, ovo je samo još jedan vid samozavaravanja. Svako sledeće ulaganje sredstava predstavlja samo produžetak agonije i produbljivanje već postojećih problema. Čak i u slučaju da veliki dobitak dođe, to može samo kratkotrajno zamaskirati nevolje.

Kocka je problem porodiceJednom kada se jave dugovi, osobe se okreću kreditima i pozajmicama kako bi obezbedili neophodna sredstva za nastavak svoje opsesije. Naravno, čak i taj novac ubrzo nestaje, ali je potreba za kockom i dalje prisutna. Najveća greška koja se iznova dešava je traženje spasa u pozajmicama od zelenaša. Nakon nekog vremena, zelenaši dolaze na naplatu dugova, koji su do tada uvećani usled ogromnih kamata.

Tada najviše ispaštaju članovi porodice, koji bivaju prisiljeni da vraćaju dugove zavisnika, iako često nisu u stanju da to učine. Prodaju se dragocenosti iz kuće, zajmi se novac od prijatelja, a nekada se gubi čak i čitavo imanje, samo kako bi se pronašao spas.

Stalni razgovori sa zavisnikom, psihoterapija kod nestručnih lica, pa čak ni konstante pretnje nekada nisu dovoljne da se stane na put ovoj opasnoj navici. Zavisnost od kocke predstavlja ozbiljno oboljenje koje zahteva hitno lečenje. Samostalni pokušaji odvikavanja najčešće završe recidivima, a samo jedan trenutak slabosti je dovoljan da bi se probudile stare navike.

Kako prestati sa kockom?

Lečenje od kocke je neophodno shvatiti ozbiljno. Iako je nemoguće razviti fizičku zavisnost od kocke, ponekad je izuzetno teško pobeći od opsesivnih misli koje ruše sve pred sobom. Usled toga, podrška porodice igra značajnu ulogu u procesu oporavka.

Zavisnik od kocke mora da bude svestan da nije sam u ovoj borbi. Iako je možda i izgubio poverenje voljenih osoba, nikada nije kasno prijaviti se na lečenje i okrenuti se zdravijim navikama, daleko od problema koje kocka donosi. U takvom okruženju, moguće je ponovo uspostaviti urušene porodične odnose i povratiti izgubljeno.

Kocka je problem porodiceU toku lečenja na klinici Dr Vorobjev, posebnu pažnju pridajemo postavljanju detaljne dijagnostike, kada se otkriva prisustno potencijalnih propratnih oboljenja. Ova oboljenja nekada predstavljaju glavni razlog koji dovodi do vraćanja kocki. Tek kada se započne detaljno lečenje, mogu se postići željeni rezultati.

Osećanja nervoze i razdražljivosti nestaju usled upotrebe odgovarajućih medikamenata i psihoterapija. Upotrebom najnovijih medicinskih aparata, neuromedijatori u mozgu se vraćaju u prirodno stanje balansa, a raspoloženje se popravlja i dovodi u normalu.

U takvom stanju, moguće je vratiti se svakodnevnom životu, bez straha od obnavljanja starih navika. Štaviše, po završetku uspešnog lečenja, osobe razvijaju psihičku odbojnost ka kocki, što predstavlja glavni preduslov za postizanje dugoročnog uspeha.

Poslednje sa našeg bloga

razmak dr vorobjev

Apstinencijalna Kriza i Detoksikacija od Oksikodona

Mogući neželjeni efekti oksikodonaSimptomi apstinencijalne krize od oksikodonaKoliko traje apstinencijalna kriza od oksikodona?Šta je detoksikacija od oksikodona i kako se

Lečenje Zavisnosti od Oksikodona

Šta je oksikodon i zašto izaziva zavisnost?Farmaceutski i sleng izrazi za oksikodonZnaci i simptomi zavisnosti od oksikodonaKratkoročni i dugoročni efekti

Call Now Button