Postavite nam pitanje:
Posetite nas: Sremskih Boraca 2E, Beograd, Zemun - Srbija

07/08/2019

razmak dr vorobjev

U manjim količinama, alkohol prividno donosi određene pozitivne efekte. Pod dejstvom alkohola, ljudi se osećaju opuštenije, nestaju mnogi iracionalni strahovi, povećava se pričljivost i društvenost, podiže nivo euforije i nakratko umanjuju bolovi. Nažalost, dobre strane alkohola ubrzo nestaju, a javljaju se brojne psihofizičke poteškoće. Zbog toga je lečenje od alkoholizma bez recidiva veoma bitno.

Osim mamurluka izazvanog dehidratacijom, koji je gotovo neizbežan, dugotrajna upotreba alkohola donosi i brojne druge tegobe koje možda nisu očigledne na prvi pogled, uključujući:

  • Česte promene raspoloženja
  • Nervozu
  • Zapostavljanje porodičnih obaveza
  • Povišenu agresiju
  • Nedostatak ambicija i novca

Kako se izlečiti od alkoholizma bez recidiva

Uprkos zdravstvenim tegobama kroz koje prolaze svakodnevno, većina alkoholičara ne želi da prizna da ima problem. Iz tog razloga, oni nisu spremni da prihvate pomoć, a čak i savete svojih najbližih uzimaju sa određenom dozom prezira i nepoverenja. Osobe koje se bore sa dugogodišnjim alkoholizmom neretko smatraju da je nemoguće pobediti ovu opsesiju, a te misli su dodatno ojačane neuspelim pokušajima samostalnog izlečenja.

Zavisnost od alkohola je karakteristična i po tome što osobe često ne osećaju fizičke simptome krize, ali je psihološki aspekt zavisnosti veoma izražen i teško izlečiv. Ukoliko se alkoholizam ne izleči u potpunosti, opasnost od recidiva se znatno uvećava.

Kako se izlečiti od alkoholizma bez recidiva saznajte u daljem tekstu.

Kako i gde se najbolje leči alkoholizam

Osobe koje imaju dovoljno hrabrosti da zatraže pomoć nisu pojedinci sa slabim karakterom koji ne mogu samostalno da se izbore sa svojim problemima. Naprotiv, lečenje ne treba posmatrati kao sramotu, već kao neophodni korak ka rešavanju alkoholizma. Takođe, ne treba čekati da se problemi izazvani konzumiranjem alkohola pogoršaju. Procenat izlečenja značajno raste ukoliko se akcija preduzme što pre.

Na samom početku, mnogi pojedinci ni sami ne veruju da je izlečenje moguće. Mora se raditi na tome da se pobedi pasivan stav alkoholičara prema lečenju. To se najlakše postiže uz pomoć stručnjaka na klinikama koje se specijalizuju za lečenja bolesti zavisnosti. Rečenice poput „Došao sam, radite sa mnom šta znate, sve je na vama.“ se često mogu čuti na početku tretmana.

Naravno, situacija se znatno menja već nakon dobijanja prvih terapija. Po dolasku na kliniku, vrši se detaljna dijagnostika, analizira se psihofizičko stanje osobe, postojanje mogućih hroničnih oboljenja i pravi se jedinstven plan lečenja. Osobe postaju motivisane da se konačno izbore sa svojom zavisnošću, a negativni efekti korišćenja alkohola postaju jasno vidljivi.

Neka alkoholizam bude prošlost za vas!

Zakažite besplatne konsultacije i obrazložite nam Vaš problem!

Kako se izlečiti od alkoholizma?

Ne postoji jedan lek koji bi učinio da problem alkoholizma nestane. Umesto toga, koristi se kombinacija medikamenata, aparata i psihoterapija kako bi se postigli očekivani rezultati. Dok određeni lekovi izazivaju jake mučnine kada se kombinuju uz alkohol, modernije opcije uključuju korišćenje supstanci koje efikasno blokiraju pozitivne efekte alkohola, bez izraženih nuspojava.

Upotreba medikamenata je samo jedan deo terapije. Kako bi se razvila podsvesna odbojnost prema alkoholu, koriste se informacione terapije, usmerene ka poboljšanju motivacije da se ostane trezan na duže staze. Osobe se takođe uče da izbegavaju situacije koje mogu izazvati relaps, kao i loše društvo uz koje se mogu vratiti starim navikama.

Neophodno je posebnu pažnju obratiti na druge vrste zavisnosti i mentalnih oboljenja, koje mogu dodatno otežati proces izlečenja alkoholizma. Naravno, ukoliko se alkoholizam uspešno izleči uz pomoć saveta stručnih lica, osobe će imati priliku da se iznova fokusiraju na rešavanje mentalnih poteškoća s kojima se suočavaju.

Kako se izlečiti od alkoholizma bez recidiva, jednom i zauvek ?

Samo suzdržavanje od alkohola se ne smatra uspešnim lečenjem. Osobe po završetku tretmana ne smeju osećati želju za pićem, ili će biti u stalnoj opasnosti od recidiva. Oporavak je dugoročan proces, a ne čudo koje se dešava trenutno. Mali koraci vode do uspeha, a prijavljivanje na lečenje je prvi korak ka novom životu.

Čak i nakon završetka terapija, neophodna je podrška porodice i prijatelja. Najbolje rezultate daju grupne seanse, gde svi članovi domaćinstva daju svoj doprinos. U sigurnom okruženju, oni dobijaju šansu da nauče najbolje načine ophođenja prema bivšem zavisniku, što igra značajnu ulogu u oporavku. Kvalitetno provedeno vreme u krugu porodice stvara zdrave navike, time dodatno doprinoseći šansama za postizanjem najboljih rezultata.

Grupe za pružanje podrške mogu biti od velike pomoći. Osobe dobijaju šansu da podele svoje probleme sa onima koji prolaze kroz iste poteškoće, te da zatim uz zajedničke napore pronađu delotvorno rešenje. Ipak, istraživanja su pokazala da su takve grupe samo deo rešenja. Ukoliko se ne sprovedu dodatne terapije, procenat recidiva je veliki.

Čak i nakon potpunog izlečenja, osobe moraju izbegavati konzumiranje alkohola. Ponekad samo jedna ili dve čašice mogu biti okidač koji će ponovo pokrenuti opasne navike. Samo uz striktno pridržavanje pravila, bezbrižan život je moguć.

Poslednje sa našeg bloga

razmak dr vorobjev

Apstinencijalna Kriza i Detoksikacija od Oksikodona

Mogući neželjeni efekti oksikodonaSimptomi apstinencijalne krize od oksikodonaKoliko traje apstinencijalna kriza od oksikodona?Šta je detoksikacija od oksikodona i kako se

Lečenje Zavisnosti od Oksikodona

Šta je oksikodon i zašto izaziva zavisnost?Farmaceutski i sleng izrazi za oksikodonZnaci i simptomi zavisnosti od oksikodonaKratkoročni i dugoročni efekti

Call Now Button