Lečenje od alkohola na klinici Dr Vorobjev

Lečenje od alkohola

07/02/2024

Lečenje od alkohola oslobodiće vas najstarijeg poroka čovečanstva.

Tradicija ispijanja različitog pića poznata je više od 7.000 godina. O čemu svedoči grnčarija iz arheoloških nalazišta u kojoj su pronađeni tragovi piva i vina. U Egiptu je alkohol bio važan deo dijete, a u Mesopotamiji je svrstavan u nezamenjivu životnu namirnicu. Čak je grčki lekar Hipokrat isticao lekovito delovanje vina. Dok je vavilonski vladar Hamurabi Zakonom regulisao upotrebu i prodaju alkoholnih pića.

Međutim, još u davna vremena zajedno sa pravljenjem pića bio je poznat i alkoholizam. Tako je u starom Rimu mlađima od 30 godina alkohol bio zabranjen. Dok su u Sparti ljudima koji su se opijali odsecali noge.

Ipak, prvi zvanični opis o posledicama upotrebe alkohola pojavio se tek 1647. godine. Grčki monah Agapios ukazao je da dugotrajna upotreba alkoholnih pića negativno utiče na organizam i izaziva napade, paralizu i unutrašnje krvarenje. Dok je 2 veka kasnije švedski lekar Magnus Huss uveo termin alkoholizam i sistematski opisao njegove štetne efekte. Na osnovu njegovog rada hronično opijanje je proglašeno bolešću. Pa je sve više pažnje naučnika usmeravano na razvijanje raznih metoda za lečenje od alkohola.

Zašto je neophodno lečenje od alkohola?

Gotovo da ne postoji osoba na svetu u čijem životu nije prisutan alkohol. Uz piće proslavljamo, opuštamo se nakon napornog dana, počinjemo provod u gradu, pa i “lečimo” tugu. Zato ne čudi što mnogi stalno konzumiranje alkohola ne smatraju bolešću. Samim tim nisu ni svesni da im je potrebno lečenje od alkohola.

Alkoholizam treba, najpre, prihvatiti kao hroničnu, progresivnu bolest, koja ima recidivni karakter. Uz opijate i nikotin, ovo je najrasprostranjenija zavisnost sa kojom se suočava oko 10 odsto ukupne populacije.

Lečenje od alkohola

Da alkoholizam može da pogodi svakog, bez obzira na pol i godine starosti, kao i materijalni i društveni statust potvrđuju i statistički podaci. Tako se poslednjih godina odnos između muškaraca i žena koji piju pomerio od 8:1 na 5:1, sa tendencijom daljeg izjednačavanja. Takođe, pomerila se i starosna granica, pa deca mlađa od 11 godina uveliko koriste alkohol.

Upravo je on glavni uzrok smrtnosti u Srbiji kod mladih između 15 i 30 godina. Naime, pod njegovim uticajem dešava se najveći broj saobraćajnih nesreća sa fatalnim ishodom. Nije redak slučaj da i delirijum tremens dovede do smrti zbog prestanka rada srca ili bubrega, pa i zbog upale pluća.

Imajući u vidu ozbiljnost situacije, lečenje od alkohola treba započeti u najranijoj fazi, kako bi se izbegle teške posledice.

Lečenje od alkohola oslobodiće vas fizičke i psihičke zavisnosti

Аlkоhоl jе psihоаktivnа supstаncа, koja stvara psihičku i fizičku zаvisnоst. Što za posledicu ima skraćenje životnog veka i do 15 godina.

U svojoj razvojnoj fazi, ova bolest zavisnosti prvo pogađa jetru. Vremenom, jetra gubi glavnu funkciju, tj. onemogućeno joj je razgrađivanje štetnih materija. Pa dolazi do brojnih problema – počev od masne jetre, pa do ciroze.

Alkohol utiče i na krvni pritisak, jer čini krvne sudove manje elastičnim. Čime se povećava rizik od moždanog udara za čak 40 odsto. Dok srčani mišići počinju slabije da pumpaju krv, pa se javlja otežano disanje, otečena stopala, kao i srčane bolesti.

S obzirom da alkoholizam dovodi do pada imuniteta, organizam postaje manje otporan ne samo na razne infekcije, već i ozbiljne bolesti, kao što su rak dojke, jetre, usta i grla.

Dugotrajni unos alkohola utiče i na mozak, izazivajući smanjenje kognitivnih funkcija. Prepoznatljivi simptomi su oslabljena kontrola impulsa koja vodi ka agresivnom ponašanju, nekontrolisane emocijalne reakcije, razne fobije i strahovi, gubitak pamćenja, depresija, ali i teži oblici psihoza.

Lečenje na klinici Dr Vorobjev

Klinika Dr Vorobjev primenjuje kompleksni tretman zavisnosti od alkohola. Prvi korak jeste utvrđivanje fizičkog i psihičkog stanje pacijenta. Standardna dijagnostika obuhvata urin test, testove na hepatitis B i C, HIV infekciju, opštu analizu krvi, biohemijsko ispitivanje krvi, EKG pregled lekara interniste. Zatim, psiho testove kojim se utvrđuje novi zavisnosti i njegove posledice po mentalno zdravlje.

Sagledavanjem dobijenih rezultata stručni tim svetski cenjenih lekara specijalista i psihologa propisuje najadekvatniju metodu detoksikacije za pacijenta. Klinika Dr Vorobjev se izdvaja od drugih po bezbolnoj detoksikaciji, tako da su otklonjeni negativni efekti apsinencijalne krize. Istovremeno, jedinstvena kombinacija infuzija, vitamina i aminokiselina ne samo da normalizuju rad srca, jetre, bubrega i perifernog nervnog sistema, već vraća i sve funkcije mozga.

Nakon čišćenja organizma sledi lečenje psihičke zavisnosti. Zahvaljujući nizom terapija pacijent uviđa lošu stranu alkoholizma i počinje prijatno da se oseća kada je trezan. Da bi, na kraju, formirao i negativni odnos prema alkoholu, čime nestaje želja za daljom upotrebom.

Lečenje od alkohola na klinici Dr Vorobjev ne završava se izalskom iz bolnice. Podrška nakon lečenja je ključni korak za sprečavanje recidiva. Ona obuhvata kako proveru zdravlja pacijenta, tako i pružanje saveta kako bi se izbegli izazovi koje donosi svakodnevni život.

Lečenje od alkohola

Alkoholizam u porodici je veliki problem sa teškim posledicama. Zato, nemojte da čekate da se one pojave, već na vreme potražite pomoć na klinici Dr Vorobjev. Da je u pitanju najbolja klinika za lečenje narkomanije, alkoholizma i drugih oblika zavisnosti govore hiljade i hiljade uspešno rehabilitovanih pacijenata iz zemlje i inostranstva.

 

Publicado el 07/02/2024
Por el equipo de Dr Dorobjev Clinic

Previous ArticleNext Article