Kako pomoći prijatelju koji ima problem zavisnosti?

Kako pomoći prijatelju sa problemom zavisnosti dr vorobjev

07/02/2024

Kako pomoći prijatelju sa problemom zavisnosti? Pitanje koje se poslednjih godina često čuje u društvu. Tome je doprineo galopirajući trend upotrebe narkotika, pre svega halucinogene droge. Stanje dodatno zabrinjava činjenica da se starosna granica sve više pomera. Tako da prema poslednjim istraživanjima više od 10 odsto mlađih od 12 godina konzumira neku psihoaktivnu supstancu. Dok zloupotreba tableta je prisutna kod 2 odsto dece ove starosne grupe.

Mladalačka lakomislenost, želja za dokazivanjem i nastojanje da budu prihvaćeni u društvu samo su polazne osnove za eksperimentisanje. Vrlo brzo užitak i zabava prerastaju u ozbiljnu zavisnost koja može da dovede do fatalnog ishoda. U poslednje 2 decenije broj smrtnih slučajeva mladih koje su izazvane predoziranjem ili posledicama upotrebe je povećana za neverovatna 4 puta.

S obzirom da je svet obuhvatila epidemija bolesti zavisnosti, velika je verovatnoća da poznajete nekog ko se bori sa ovim problemom. Zbog toga klinika Dr Vorobjev vam daje savete na pitanje: “kako pomoći prijatelju koji ima problem zavisnosti”.

Kako pomoći prijatelju sa problemom zavisnosti? Najpre identifikujte problem

Prvi korak prilikom razmatranja: “kako pomoći prijatelju sa problemom zavisnosti” jeste utvrđivanje oblika, kao i stepena zavisnosti. Svaka psihoaktivna supstanca ostavlja karakteristične simptome, na osnovu kojih možete da prepoznate o kojoj je reč. Da biste bili sigurni poželjno je da konsultujete i lekara i druge stručnjake.

Kako pomoći prijatelju koji ima problem zavisnosti dr vorobjev

Verujte, duboko u sebi osobe koje imaju problem zavisnosti žele da se izleče. Odnosno, žele da im pomognete, jer oni sami to ne mogu. Kao podstrek iskoristite realne situacije i događaje kada su naudili sebi ili bliskim ljudima, poput laganja porodice, krađe, nesmotrene vožnje, predoziranja…

Kako pomoći prijatelju koji ima problem zavisnosti? Upornost je ključ za lečenje narkomanije

Odluka da se započne lečenje zavisnosti od heroina, kokaina i drugih opijata, zaista, je teška. Ipak, razgovor pun poverenja i saosećajnosti je dobar put da dragu osobu pokrenete na borbu sa problemom.

Imajte u vidu da ništa ne možete na silu postići, ali ne treba da odustanete već kod prve prepreke na koju naiđete. Sigurno će vaš prijatelj, najpre, negirati postojanje problema, a zatim tražiti i opravdanje za njega.

Njegov stav ne treba da vas zavara. Jer odgovor na pitanje: “kako pomoći prijatelju sa problemom zavisnosti” leži u istrajanju da pomognete. Ako 100 odsto uložite sebe, bez obzira koliko vremena za to trebalo, prijatelj će u jednom trenutku videti da ste u pravu. Ujedno, u vašim izjavama spoznaće iskrenu brigu i želju da budete uz njega tokom celokupnog lečenja. Dok će vaša podrška nakon lečenja biti značajna pomoć ka bržem pobvratku u društveni i poslovni život.

Kako pomoći prijatelju koji ima problem zavisnosti? Odagnajte njegove strahove

Nije redak slučaj da osobe ne započinju lečenje bolesti zavisnosti zbog straha. Naime, u brojnim centrima prilikom detoksikacije ispoljavaju se teški simptomi fizičke zavisnosti.

Takođe, osećaj krivice i stida mogu da demotivišu, jer u savremenom svetu još uvek vlada stigmaticazija i osuda. Zbog toga je veoma važno da se detaljno informišete kako biste zajedničkim snagama utvrdili koja je najbolja klinika za lečenje narkomanije.

pomoć prijatelju odagnajte njegove strahove dr vorobjev

Zato, ako je vaše pitanje «kako pomoći prijatelju koji ima problem zavisnosti», odgovor je klinika Dr Vorobjev. Ova klinika se izdvaja od ostalih, pre svega, primenom najsavremenijih metoda lečenja. One podrazumevaju potpuno bezbolnu detoksikaciju, tako da pacijent ne oseća negativne efekte apsinencijalne krize. I za lečenje psihičke zavisnosti koristi se revolucionarni Ibogain koji samo u jednom tretmanu otklanja želju za nastavkom upotrebe psihoaktivne supstance. Što znači da ova terapija pruža maksimalne rezultate u kraćem roku nego bilo koja druga.

Uspeh u lečenju dodatno osigurava tim svetski cenjenih lekara stručnjaka za bolesti zavisnosti, specijalista za intenzivnu terapiju, neurologa, psihoterapeuta, psihologa i specijalnih pedagoga. Posebna prednost klinike Dr Vorobjev ogleda se i u visokom stepenu bezbednosti, kao i u pružanju usluga prevoza sa aerodroma ili stanice.

Pomozite prijatelju da se odluči na lečenje, a naš tim garantuje da terapija na klinici Dr Vorobjev vodi ka potpunoj rehabilitaciji, u kojoj nema mesta za recidiv.

Publicado el 07/02/2024
Por el equipo de Dr Dorobjev Clinic

Previous ArticleNext Article