Postavite nam pitanje:
Posetite nas: Sremskih Boraca 2E, Beograd, Zemun - Srbija

Narkomanija kod mladih

Narkomanija kod mladih

01/05/2020

Narkomanija kod mladih je od davnina bila prisutna. Nažalost, poslednjih godina beleži neverovatni porast.

Da je situacija, zaista, alarmanta potvrđuju i najnovija istraživanja. Više od 11 odsto adolescenata je probalo neku ilegalnu supstancu. Čak 40 odsto njih je priznalo da povremeno puši marihuanu, dok 7 odsto to čini svakog dana.

Iako je najrasprostranjenija, marihuana predstavlja samo odskočnu dasku za upotrebu opasnijih narkotika. Prema statističkim podacima jedan od 14 mladih koristi halucinogene droge, a jedan od 17 je eksperimentisao sa kokainom. Zavisnost od benzodiazepina je registrovana kod svakog 22. tinejdžera. Nešto manje interesovanja mlađe generacije pokazuju za metamfetamin (jedan od 125 ispitanika) i heroin (jedan od 200).

Zašto mladi koriste psihoaktivne supstance?

Glavni “krivac” zašto je narkomanija kod mladih toliko rasprostranjena jeste velika dostupnost. Pored povećane proizvodne, ilegane supstance danas su povoljnije. Tako da ih vrlo lako mogu nabaviti svi, uključujući i najmlađe.

Ipak, razlozi za upotrebu i među njima su različiti. Stručnjaci naglašavaju da su najčešći okidači za zavisnost dosada i radoznalost da se proba nešto što je u “trendu“ , pa provladava želja da budu prihvaćeni u društvu. Taj tzv. vršnjački pritisak je posebno izražen od 16. do 18. godine.

Narkomanija kod mladih

Drugi razlog jeste pokušaj pokazivanja zrelosti. Naime, period adolescencije je težak. Mlada osoba nije više dete, ali nije u potpunosti ni odrasla. Upravo u tom traženju ličnog identiteta i individualizma, neretko zalutaju na pogrešan put, prihvatajući ponašanje šire grupe.

Pojedini, pak, upotrebu narkotika vide kao bunt. Mladi znaju da su ove potencijalno štetne supstance loše za njih, što ih čini privlačnijim. Osim toga, pomisao da činjenje nečega što im roditelji brane dodatno povećava radoznalost.

Nije redak slučaj da tinejdžeri imaju problem sa samopouzdanjem, naročito u toku prve godine srednje škole., pa počinju da koriste stimulanse, jer oni daju osećaj moći i priliv energije. Međutim, motiv može biti i složeniji. Sve veći broj srednjoškolaca pati od depresije, a umesto lečenja biraju, naizgled, lakši put – drogu koja pruža trenutno zadovljostvo i sreću.

Prema brojnim studijama narkomanija kod mladih je povezana i sa naslednim faktorom. Ako postoji porodična istorija zavisnosti, tinejdžeri mogu biti genetski predisponirani da eksperimentišu sa drogom i postanu zavisni.

Četiri upozoravajaća znaka da vaše dete ima problem sa zavisnošću

  1. Promene u ponašanju su karakteristične za tinejdžersko doba. Zato je veoma važno da obratite pažnju na ponašanje svog deteta. Novi prijatelji, redovno izostajanje sa nastave, tajnovitost, izražena ljutnja, često laganje, neobjašnjivi odlasci od kuće samo su neki od malih signala koji ukazuju da postoji problem.
  2. Psihološke promene, takođe, su normane za ovaj uzrast, ali ne i sve. Konzumiranje droge dovodi do brzog govora, čestih promena raspoloženja, naglih priliva i pada energije, pojave strahova i paranoje, loše koncentracije i memorije.
  3. Znakovi upozorenja kod zdravlja mladih jesu smanjen ili povećan apetit, loša koordinacija, pad imuniteta i problemi sa spavanjem.
  4. Svakako, ne treba zanemariti ni promene u izgledu. Krvave oči i proširene zenice, nošenje dugih rukava po toplom dnu, zanemarivanje lične higijene, modrice, posekotine i rane treba da vam skrenu pažnju da se nešto dešava sa vašim detetom.

Kako pomoći tinejdžeru da se izbori sa zavisnošću?

Lečenje od zavisnosti na klinici Dr Vorobjev je sigurni put ka ozdravljenju. Ona se izdvaja od drugih rehablitacionih centara, pre svega, primenom najsavremenijeg lečenja. Upravo takve su bezbolne metode detoksikacije, kojima se organizam čisti od štetnih materija bez pojave negativnih efekata apsinencijalne krize.

I u pogledu otklanjanja žudnje ova klinika je jedinstvena. Lečenje bolesti zavisnosti pomoću Ibogaina predstavlja pravu revoluciju, jer daje maksimalne rezultate u samo jednom tretmanu, što je veliki pomak u odnosu da klasičnu supstitucionu terapiju, koja često donosi novu zavisnost ili recidiv.

Narkomanija kod mladih

Program lečenja je prilagođen samom pacijentu, a svaka procedura se vrši pod strogom kontrolom svetski priznatih lekara specijalista i psihoterapueta.

Pomozite svom detetu da pobediti zavisnost, obezbedite mu najbolje i najsigurnije uslove lečenja, koje pruža klinika Dr Vorobjev!

 

 

Objavljeno 01/05/2020
Tim Dr Vorobjev Klinike

Podeli ovaj članak:
Previous ArticleNext Article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Call Now Button