Postavite nam pitanje:
Posetite nas: Sremskih Boraca 2E, Beograd, Zemun - Srbija

25/12/2019

razmak dr vorobjev

Uprkos velikim pomacima u medicini koji su zabeleženi početkom 21. veka, lečenje narkomana i dalje ostaje tabu tema o kojoj se ne priča u meri u kojoj je to potrebno. Pa ipak, postavlja se pitanje da li korišćenje droge podrazumeva slabost karaktera, ili podjednako pogađa ljude svih staleža i demografija?

Narkomani ili zavisnici su pojedinci koji su izgubili svaki vid kontrole nad svojim mislima i postupcima, usled nepresušne želje za korišćenjem droge. Kriza za narkoticima može biti toliko jaka da svi drugi planovi i želje postaju beznačajni. Jedina bitna stavka u životu zavisnika postaje nabavljanje nove količine droge koja bi donela kratkotrajni boljitak.

U takvom stanju, dugoročna apstinencija, odnosno prestanak korišćenja droge je praktično nezamisliv. Iako su brojni zavisnici potpuno svesni štete koju narkotici čine njihovom organizmu, oni jednostavno nisu u stanju da se izbore sa elementima krize.

Uzroci zavisnosti i otežavajući faktori za lečenje narkomana

Nerešive porodične svađe, poteškoće na poslu i finansijski gubici predstavljaju samo neke od faktora koji doprinose razvoju zavisnosti. Samim tim, izuzetno je teško preduprediti uzroke koji dovode do pojave problema i iskoreniti ih.

Uprkos ogromnim naporima škola na edukaciji učenika, medija koji upozoravaju na štetne efekte droge i truda nadležnih organa, istraživanja pokazuju da su ilegalne supstance sada lakše dostupne nego ikada ranije.

Lečenje narkomana u kućnim uslovima, bez saveta lekara specijalista i upotrebe najnovijih metoda oporavka organizma je osuđeno na neuspeh. Čak i u retkim situacijama u kojima osobe uspevaju da se izbore se elementima apstinencijalne krize, psihička nestabilnost ostaje i dalje prisutna. Svako naredno iskušenje ili težak životni period donose sa sobom velike doze rizika od vraćanja starim navikama.

Korišćenje droge uništava život dece i adolescenata

Deca zavisnika takođe doživljavaju brojne traume koje mogu ostaviti dubok trag i pratiti ih ostatak života. Iako mnogi misle da najmlađi nisu svesni stvari koje se dešavaju oko njih, sam nivo buke i stresa negativno utiče na njihov budući razvitak.

Negativni efekti narkotika su primetni i kod novorođenčadi. Deca čija majka ima problem sa zavisnošću se rađaju manja i sporije se ravijaju u odnosu na svoje vršnjake. Ukoliko se zavisnost pojavi u toku adolescencije, to sa sobom povlači čitav niz problema. Pre svega, želja za uzimanjem psihoaktivnih supstanci ume biti toliko jaka da adolescenti kreću potpuno da zamenaruju sve dotadašnje obaveze.

Lečenje narkomana 2

Ubrzo se javlja slabljenje uspeha u školi, ispoljava se sklonost ka problematičnom, često i nasilničkom ponašanju i narušavaju se odnosi sa drugim članovima domaćinstva. Tinejdžeri koji redovno konzumiraju psihoaktivne supstance su takođe skloniji stupanju u nezaštićene seksualne odnose, što doprinosi širenju polnih bolesti i drugih oboljenja. Tada neretko dolazi i do neplanskih trudnoća, a posledice mogu biti katastrofalne, usled nespremnosti mladih ljudi da se nose sa takvim životnim izazovima.

U takvim situacijama, odgovornost pada na članove domaćinstva i prijatelje samih zavisnika. Oni moraju doprineti rešavanju problema stalnim davanjem saveta, a često čak i preuzeti stvar u svoje ruke i postarati se da se sprovode temeljno lečenje. Naravno, kolektivna odgovornost je samo jedan od sastojaka koji vode ka oporavku.

Kako bi se situacija preokrenula nabolje, neophodan je i trud i buđenje želje za lečenjem kod samog pojedinca. U suprotnom, postoji rizik da se svi dobronamerni saveti i sugestije protumače kao pridikovanje. Nažalost, mržnja i traženje krivca nikada ne dovode do očekivanih rezultata. Naprotiv, ovakav vid ponašanja često predstavlja i glavnu prepreku koja stoji na putu napretku.

Lečenje narkomana na klinici Dr Vorobjev

Zavisnost predstavlja kompleksno stanje koje vremenom uništava moždane ćelije i uzrokuje brojne zdravstvene poteškoće. Usled toga, naš internacionalni tim doktora primenjuje najnaprednije medicinske procedure kako bi svaki pacijent bio u stanju da postigne potpun medicinski oporavak, bez obzira na stepen težine oboljenja.

U skladu sa tim, u lečenju zavisnosti primenjujemo isključivo individualni pristup. Smatramo da ne postoje dva potpuno identična slučaja, te pre samog početka lečenja, sprovodimo detaljnu dijagnostiku. Svrha ove metode je pronalaženje i ispitivanje svih faktora koji mogu otežati proces izlečenja. To uključuje i ispitivanja potencijalnog prisustva droge u krvotoku i testove na virusna oboljenja kao što su hepatitis i HIV. Ukoliko testovi otkriju pojavu pratećih oboljenja, postoji mogućnost saradnje sa stručnjacima sa drugih klinikama, u svrhe što bržeg nastavka lečenja.

Detoksikacija predstavlja ključnu fazu terapije, a sa vršenjem ovih procedura se kreće ubrzo po završetku dijagnostike. Cilj detoksikacije je uklanjanje svih tragova droge iz organizma u najkraćem mogućem roku. Za razliku od detoksikacije koja se obavlja u kućnim uslovima, uz korišćenje metoda medikamenata i metode ultra brze detoksikacije, neželjeni efekti apstinencijalne krize ubrzo nestaju u potpunosti.

Najvažnije od svega, metode lečenja koje se primenjuju na klinici Dr Vorobjev su potpuno bezbolne i bezopasne po organizam. U toku lečenja, doktori i medicinsko osoblje prate sve vitalne parametre pacijenata i staraju se da sve prođe u najboljem redu. Samim tim, simptomi poput nervoze, nesanice i bolova nestaju u potpunosti.

Istovremeno, preko infuzija se nadoknađuju vitamini, minerali i ostali hranljivi sastojci, čime se ubrzava oporavak organizma. U najkraćem vremenskom roku, pacijenti dobijaju snagu da nastave sa ostatkom lečenja i potpuno se posvete svom oporavku. Jednom kada svi tragovi toksičnih materija nestanu iz organizma, detoksikacija se smatra uspešnom.

Psihoterapije i uklanjanje želje za korišćenjem droge

Ipak, otklanjanje apstinencijalne krize predstavlja samo jedan deo lečenja. Drugi, po mnogima i najvažniji deo terapija, se bazira na eliminisanju želje za korišćenjem droge. Štaviše, nakon lečenja na klinici Dr Vorobjev, pacijenti osećaju snažnu odbojnost prema narkoticima. Stvara im se svest o štetnosti njihovog dosadašnjeg stila života i na taj način stvaraju psihičke prepreke koje sprečavaju mogućnost recidiva.

Psihička stabilnost se postiže korišćenjem najnovijih medicinskih aparata, a poseban naglasak se stavlja na psihoterapije. Pomoću medicinskih aparata, moždane funkcije se vraćaju u prirodno stanje balansa. Narušena produkcija hormona se iznova uspostavlja, a samim tim i raspoloženje vraća na pređašnji nivo.

Lečenje narkomana

U procesu lečenja koristimo i jedinstvene metode i procedure, poput tretmana ibogainom. Pošto zavisnost ostavlja dugotrajne efekte po mozak, kako bi se lečenje obavilo temeljno, neophodno je pronaći samu srž problema i eliminisati navike koje bi mogle dovesti do recidiva. Tretman ibogainom menja samu percepciju svesti zavisnika. Po završetku ovih procedura, javlja se emotivno pražnjenje.

Usled ovih burnih reakcija, oni uspevaju da se oslobode svih negativnih misli koje su ih opsedale i pronađu unutrašnji mir. Nakon toga, stvaranje zdravih navika postaje moguće, a upravo to se postiže pomoću sesija sa psihoterapuetima. Na grupnim i personalnim tretmanima, određuju se prioriteti koji se moraju postići po izlasku sa klinike.

Pridržavanjem pravila propisane terapije i uz stalne mesečne kontrole, postizanje potpunog oporavka je moguće. Ukoliko ste zavisni od narkotika, ili poznajete nekoga ko pati od ovog oboljenja, kontaktirajte nas i odbacite štetne navike još danas!

Poslednje sa našeg bloga

razmak dr vorobjev

Apstinencijalna Kriza i Detoksikacija od Oksikodona

Mogući neželjeni efekti oksikodonaSimptomi apstinencijalne krize od oksikodonaKoliko traje apstinencijalna kriza od oksikodona?Šta je detoksikacija od oksikodona i kako se

Lečenje Zavisnosti od Oksikodona

Šta je oksikodon i zašto izaziva zavisnost?Farmaceutski i sleng izrazi za oksikodonZnaci i simptomi zavisnosti od oksikodonaKratkoročni i dugoročni efekti

Call Now Button