Postavite nam pitanje:
Posetite nas: Sremskih Boraca 2E, Beograd, Zemun - Srbija

06/12/2019

Lečenje alkoholičara korišćenjem najnovijih medicinskih procedura

razmak dr vorobjev

Zavisnost od alkohola je oboljenje koje pogađa milione ljudi širom planete. Lečenje alkoholičara prestavlja neophodan uslov koji stoji između zavisnika i zdravog života. Ipak, put ka zdravom životu nije jednostavan i ogroman broj prepreka stoji između zavisnika i njihovih želja i nadanja.

Mnogi pojedinci uopšte ne žele da priznaju da imaju problem sa alkoholom. Neki od njih se okreću piću kako bi pronašli način da se opuste, smire živce i pobegnu od realnosti koja je teška i stresna. Drugi pak biraju alkohol kao rešenje koja vodi ka dobrom provodu i često ga mešaju sa drugim nedozvoljenim supstancama, ne bi li pojačali njihov efekat.

Ipak, obe grupe imaju jednu zajedničku karakteristiku – nisu spremni da se potpuno posvete rešavanju ovog problema. Mnogi od njih su možda i pokušali sa samostalnim rehabilitacijama u kućnim uslovima, ali bi se pre ili kasnije uvek vratili toj supstanci od koje pokušavaju da pobegnu.

Zašto lečenje alkoholičara predstavlja toliki problem?

Pre svega, u ogromnom broju slučajeva, javlja se već pomenuta prepreka – kako izlečiti nekoga ko ne smatra da ima problem? Alkohol je karakteristična supstanca iz mnogo razloga. Pre svega, čini se da alkohol ne donosi veliki broj posledica po organizam, usled postepenog propadanja koje se vremenom javlja.

Samim tim, mnogi ne shvataju ozbiljnost ove zavisnosti. Njihovi najbliži neretko pokušavaju da im skrenu pažnju da lečenje predstavlja jedinu moguću opciju koja vodi ka zdravom životu, ali se ti pokušaji najčešće završavaju neuspehom. Štaviše, zavisnici od alkohola ove dobronamerne savete najčešće shvataju kao lični napad, pa pokušaji intervencija završavaju porodičnim svađama i neslaganjima.

Fizička oboljenja izazvana preteranom upotrebom alkohola

Alkohol razara organizam iznutra, a negativni efekti se javljaju na brojnim vitalnim organima. Oštećenja se najpre javljaju na:

  • Jetri
  • Srčanom mišiću
  • Pankreasu
  • Mozgu

Usled oštećenja jetre, prečišćavanje krvi postaje otežano. Tada se javljaju neželjeni simptomi poput čestih mučnina i bolova, a u slučaju pogoršanja stanja, može doći i do akutnog trovanja. Alkoholizam vremenom dovodi do propadanja jetre, kada se javlja ciroza, odnosno potpuno obustavlja funkcija ovog vitalnog organa.

Lečenje alkoholičara

Srčani mišić takođe slabi pod pogubnim uticajem alkohola, usled čega dolazi do gubitka energije i čestih vrtoglavica. U ozbiljnijim slučajevima, javlja se i aritmija koja uzrokuje nesvestice. Varenje hrane je otežano usled naduvenosti pankreasa, pa se neretko javlja i slabiji apetit, praćen naglim gubitkom težine.

Jedan od simptoma zloupotrebe alkohola ogleda se i u slabljenju memorije i ostalih misaonih procesa. Brojna istraživanja su dokazala da često konzumiranje alkohola rezultira ubrzanim odumiranjem nervnih ćelija, te dovodi do trajnih posledica.

Alkohol neretko otvara vrata razvijanju drugih vrsta zavisnosti

Iz naše dugogodišnje prakse u lečenju bolesti zavisnosti smo zaključili da ignorisanje neželjenih simptoma nikada nije dobro rešenje. Korišćenjem psihoaktivnih supstanci menjaju se moralna načela osobe, pa samim tim i prirodna odbojnost ka uzimanju narkotika slabi. Štaviše, bolesti zavisnosti imaju progresivan karakter, te se neželjeni efekti vremenom počinju javljati sve češće.

Pored toga i sami rezultati koji se javljaju prilikom uzimanja supstance vremenom slabe, pa osobe postaju primorane da koriste veće doze kako bi osetili isti nivo zadovoljstva kao ranije. U slučaju alkohola, primetno je povećanje količina konzumiranog pića, a zavisnici se neretko odlučuju da pojačaju efekte konzumiranjem narkotika.

Naročito često se javlja mešanje kokaina i alkohola. Dileri narkotika lažno tvrde da ove dve supstance ne mogu izazvati zavisnost, usled čega se mnogi odlučuju da započnu sa konzumiranjem. Nažalost, ono što vam neće reći je da se njihovim kombinovanjem u organizmu stvara jedinjenje pod imenom kokaetilen, koje je izuzetno otrovno.

Kokaetilen se duže zadržava u organizmu i potencijalno je daleko opasniji i od alkohola i od kokaina. Samim tim, ukoliko se ove dve supstance konzumiraju nekoliko puta u kratkom vremenskom periodu, posledice mogu biti fatalne. Pa ipak, mnogi su voljni da sve stave na kocku, ne bi li još jednom dostigli taj efekat zadovoljstva kao prvi put. To je siguran znak koji ukazuje na razvijanje psihičke zavisnosti.

Lečenje alkoholičara uključuje rešavanje psihičke zavisnosti

Lečenje psihičke zavisnosti predstavlja okosnicu svakog uspešnog tretmana odvikavanja. Na klinici Dr Vorobjev, smatramo da je otklanjanje želje za korišćenjem supstance neophodan korak lečenja. Puka apstinencija nije dovoljna ukoliko i dalje postoji glas u glavi koji osobe tera ka starom stilu života. U takvom stanju, bilo koja stresna situacija može dovesti do pojave recidiva, kada sav dotadašnji trud pada u vodu.

Stoga, lečenje na našoj klinici započinje detaljnom dijagnostikom, kada se psihofizičko stanje pacijenta ispituje od strane našeg stručnog tima. Po završetku ovih procedura, pristupa se izradi daljeg plana lečenja. Važno je naglasiti da u medicinskoj ustanovi Dr Vorobjev, za potrebe svakog pacijenta pravimo individualni plan i program terapija u skladu sa dobijenim rezultatima.

Već nakon nekoliko dana lečenja, naši pacijenti primećuju naglo poboljšanje zdravstvenog stanja. Brige i stres koji osećaju po dolasku na kliniku ubrzo bivaju zamenjeni osećanjima ohrabrenja i pojačanog fokusa. Javlja se nalet pozitivne energije i želja da se posveti terapijama, kako bi zavisnost ostala u prošlosti.

Naravno, pored medicinskih procedura, psihoterapija takođe igra značajnu ulogu u procesu ozdravljenja. Kroz individualni i grupni rad sa našim timom psihologa, pacijenti uspevaju da otkriju samu srž problema i posvete se stvaranju zdravih navika koje će ih pratiti ostatak života.

Na kraju, po okončanju svih procedura, našim pacijentima pružamo podršku i po izlasku sa klinike. Farmakološka blokada, u vidu blokatora receptora koji reaguju na alkohol se primenjuje pre vraćanja svakodnevnim obavezama. Čak i u slučaju naknadne konzumacije alkohola, pacijenti zaštićeni blokatorom prolaze kroz izražene alergijske reakcije, dok željeni efekti izostaju. Usled toga, svako dalje konzumiranje alkoholnih pića postaje besmisleno, pa su osobe i na taj način prinuđene da se pridržavaju pravila zdravog života.

Terapija ibogainom predstavlja dodatnu zaštitu od recidiva

Ukoliko se po završetku tradicionalnih metoda i terapija pacijenti ne osećaju dovoljno sigurno u sebe, moguće je dodatno produžiti plan lečenja. Terapija ibogainom ne spada u standardnu metodu lečenja alkoholizma i doplaćuje se naknadno, a pruža ogroman broj benefita svim bivšim zavisnicima.

Naš primarni cilj je da svaki pacijent ostvari pun oporavak pre izlaska sa klinike. Kako bismo mogućnost recidiva eliminisali u potpunosti, koristimo revolucionarnu terapiju ibogainom. Ova procedura se usled svoje kompleksnosti primenjuje na svega nekoliko klinika širom sveta, ali postiže fenomenalne rezultate. Naši stručnjaci je godinama koriste za lečenje alkoholičara i dosadašnja iskustva pacijenata dovoljno govore o njenoj delotvornosti.

Lečenje alkoholičara

Najvažnije od svega, ibogain je supstanca izvedena iz prirode koja ne izaziva sopstvenu zavisnost. Drugim rečima, ne predstavlja samo još jednu od supstitucionih terapija koje donose kratkoročno poboljšanje. Naprotiv, lečenje ibogainom je metoda koja donosi dugoročne rezultate, a može se koristiti i za lečenje alkoholičara, lečenje narkomana, kockara i drugih zavisnika.

Terapija ibogainom otvara nove vidike, pomaže pacijentima da se fokusiraju na ostvarivanje željenih ciljeva i pomaže im da se pomire sa lošim odlukama koje su dovele do razvoja zavisnosti. Samim tim što osobe uspevaju da se pomire sa svim dotadašnjim lošim iskustvima, one postaju sposobne da se okrenu budućnosti kakvu žele.

Poslednje sa našeg bloga

razmak dr vorobjev

Apstinencijalna Kriza i Detoksikacija od Oksikodona

Mogući neželjeni efekti oksikodonaSimptomi apstinencijalne krize od oksikodonaKoliko traje apstinencijalna kriza od oksikodona?Šta je detoksikacija od oksikodona i kako se

Lečenje Zavisnosti od Oksikodona

Šta je oksikodon i zašto izaziva zavisnost?Farmaceutski i sleng izrazi za oksikodonZnaci i simptomi zavisnosti od oksikodonaKratkoročni i dugoročni efekti

Call Now Button